TOP TOP TOP
LATIJN: Adamas (onoverwinnelijk) GRIEKS: Diaphanes (transparant)
Het mineraal diamant bestaat in zijn zuiverste vorm uit 100% Carbon (koolstof).
LATIJN: Adamas (onoverwinnelijk) GRIEKS: Diaphanes (transparant)
Het mineraal diamant bestaat in zijn zuiverste vorm uit 100% Carbon (koolstof).
Diamant is diep in de aarde, op 100 tot 190 km (door zeer hoge temperatuur en druk) ontstaan tussen 1 en 3.5 miljard jaar geleden en door vulkaanuitbarstingen naar de (bijna) oppervlakte gestuwd.
Zuidelijk Afrika (Zuid-Afrika, Botswana, Sierra Leone etc. - Rusland, AustraliŽ, Canada, zijn enkele vindplaatsen van diamant. Diamant kan men ondergronds winnen in de moederaarde KIMBERLIET, of alluviaal (uitgespoeld in rivieren of voor de kust in zee, b.v. in NamibiŽ). De vroegste alluviale vindplaatsen in India zijn uitgeput.
Diamant is het hardste natuurlijke mineraal op aarde. De hardheid wordt vaak aangeduid volgens de schaal van MOHS, maar beter is het de relatieve schaal van ROSIWAL te gebruiken met een getrouwere weergave van de hardheid.
MINERAAL MOHS ROSIWAL
GRAFIET (100% koolstof) 1 0.03
QUARTZ (Natuurlijk) 7 120
TOPAAS 8 175
KORUND (Robijn en Saffier) 9 1000
IMITATIE CUBIC-ZIRCONIA 8 175
IMITATIE MOISSANITE 9 1000
DIAMANT (Natuurlijk - 100% koolstof) 10 140.000
Diamant is waterafstotend, maar trekt vetten aan. Het is uitermate warmtegeleidend (en daarom gebruikt om computerchips te koelen) maar is zelf bestand tegen zeer hoge temperaturen. Het oppervlak is zeer krasvast, en kan alleen met een andere diamant bekrast worden.
Naast de hardheid zijn ook de thermische geleidbaarheid (410 W/cm/K)[12] en de soortelijke (elektrische) weerstand van 1013 O∑m van diamant bijzonder hoog. Deze combinatie maakt dat diamant gebruikt kan worden in elektronische schakelingen om warmte af te voeren. Diamant gedraagt zich net als silicium als halfgeleider en in vloeibaar helium als supergeleider zoals in 2004 ontdekt.
Diamant heeft een soortelijk gewicht van3.52, de (licht)brekingsindex bedraagt 2.417 en is daarmee ZEER HOOG en de dispersie (kleurschifting) is 0.044 en daarmee HOOG. Deze factoren veroorzaken het z.g. VUUR in de diamant (invallend licht lijkt hierdoor, en door de plaatsing van de slijpvlakken of facetten, versterkt naar de kijker te worden weerkaatst).
Het gewicht van diamant wordt uitgedrukt in CARAT (metriek karaat) - 1 KARAAT = 0,2 gram (200 mg). Het woord karaat stamt van CARUB, het zaadje van de Johannesbroodboom dat in gedroogde staat ca. 0,2 gram weegt (met een grote mate van gelijkheid) en dat in de oudheid werd gebruikt als algemeen aanvaardde gewichtseenheid, bij gebreke aan een standaard! 1 karaat kan men onderverdelen in 100 punten.

Wist u dat ruwe diamant bij de bewerking ca. 50% van zijn oorspronkelijk gewicht verliest?!
Diamant is een product van de natuur en bevat ALTIJD insluitsels van b.v.andere mineralen, in een andere positie gekristalliseerde diamant, vervormde kristalroosters, minuscule holle ruimten, andere elementen zoal boor en stikstof(oxyden) etc. Loepzuivere diamant bestaat niet! De officiŽle term LOEPZUIVER (F van Flawless) betekent: Geen insluitsels zichtbaar bij beoordeling door een geoefende diamantair bij een vergroting van 10 X met behulp van een gecorrigeerde loupe.

Vaak ziet men ook de aanduiding IF (Internally Flawless), wat wil zeggen dat de steen intern aan de norm F voldoet, maar dat er aan de oppervlakte kleine onzuiverheden kunnen voorkomen. De plaats, het soort, de hoeveelheid en de ernst van de insluitsels is een belangrijke factor in de prijsbepaling.
.
Stenen vanaf ca. 0,35 caraat (in hogere kwaliteiten) dient men bij voorkeur geleverd te krijgen met een certificaat van een erkend Gemmologisch Laboratorium.

Naar gelang van de soort, grootte en plaats van de insluitsels kan men een onderscheid maken op basis van een internationaal vastgelegde schaal, van Flawless (zonder insluitsels) via Very Very Slightly Imperfect (zeer zeer kleine insluitsels) naar Very Slightly Imperfect en Slightly Imperfect naar Piquť 1, 2 en 3 (met blote oog zichtbare insluitsels).
In een zo kleurloos mogelijke diamant, zorgen de hoge brekingsindex en dispersie voor een spectaculair effect.
Heeft men het het over een steen van een half karaat, dan spreekt men in de handel vaak van 50 puntjes gewicht (0,1 gram). Karaatgewicht weegt men een z.g.Karaatbalans die in karaatgewichtsaanduiding weegt (zie foto's hierboven). Vanwege de zeldzaamheid van het voorkomen van grotere diamanten, is de prijs van b.v. een steen van 1 karaat niet 2 x zo hoog als een steen van een half karaat (bij gelijke kwaliteit). In het algemeen geldt dan: hoe groter de diamant, des te onevenredig hoger de prijs!
De SLIJPVORM is uitermate belangrijk voor de juiste lichtreflectie in de diamant. Gaan we uit van een ronde, geslepen diamant, de BRILLANT, dan liggen ook hiervoor de verhoudingen vast zoals deze door de bijzondere slijpkunstenaar MARCEL TOLKOVSKY werden geperfectioneerd, waardoor hij de titel "Vader van het Moderne Brillantslijpsel" verwierf.

Tolkovsky (1899-1191) was een van origine Poolse ingenieur (hij behaalde zijn doctoraat aan de Universiteit van Londen) en verbeterde het reeds uit de 16de eeuw daterende brillantslijpsel op het gebied van symmetrie, proportie en kwaliteit van het bewerken en slijpen van een ruwe diamant. Alleen op zijn research geslepen brillanten garanderen de optimale lichtreflectie bij van boven invallend licht. Gebruikmakende van de interne eigenschappen van de stof diamant (de hoge lichtbrekingsindex en dito dispersie (kleurschifting) en de mate waarin het invallende licht als het ware een versterkte reflectie ondergaat, het z.g. "VUUR") komt men op deze wijze tot een extreme schittering, een effect dat de diamant bij beweging bijna lijkt te laten "LEVEN"!
KLIK OP DE BUTTONS VOOR MEER INFO
Als algemene aanduiding voor de kleur van diamant dient de "range" D t/m H (van Fijnste Wit + t/m Wit), I en J (voor Licht Getint Wit) K en L (voor Getint Wit) en M t/m Z (voor de getinte kleuren in het gele spectrum)
Snel Info - Diamant in vogelvlucht
Diamant kan men vinden in verschillende kleuren, zoals Rood, Blauw, Groen, Grijs, Zwart, Roze, Geel of, bij voorbeeld, Champagnekleur. De verschillende kleuren worden veroorzaakt doo de exteem hoge druk, tijdens het ontstaan van diamant, waardoor het "kristalrooster" kan worden vervormd, maar ok door de aanwezigheid van stikstofatomen of boor. Diamant van hoge kleurkwaliteit noemt men ook wel "Fancy", gevolgd door de kleur. Door de hoge zeldzaamheid van deze soort diamant zijn de prijzen navenant hoog.
Belangrijke criteria bij diamant zijn de 4 C's, CARAT (caraatgewicht), CLARITY (zuiverheid), COLOUR (kleur) en CUT (kwaliteit van de bewerking vanuit ruwe diamant). Onder CUT kan ook de SLIJPVORM van het ruwe diamant bedoeld worden, zie hiervoor de pagina CONSUMENT.
Bij de juiste slijpverhouding van een in brillantvorm geslepen natuurlijke diamant, zal het van boven invallende licht op de meest effectieve wijze reflecteren, zoals hierboven schematisch aangegeven.
Van ruwe diamant naar geslepen diamant...aan deze transformatie gaan verschillende bewerkingen vooraf, zoals b.v. kloven, zagen, rond maken en slijpen, om uiteindelijk te komen tot een perfect resultaat!
Sterk vereenvoudigd afgebeeld in bovenstaande fotomontage.
AMSTERDAM  DIAMOND  BOURSE
Amsterdam 1890 - World's oldest diamond bourse - Oudste diamantbeurs ter wereld
Lid van/Member of: World Federation Of Diamond Bourses
Home125 yearsHistorieNieuwsConsumentLedenWFDBContactLinksArchiefEnglish